Ilona Rauhala keskustelee Juha Martikaisen kanssa vahvasta johtajuudesta.

Vahvan johtajan kaksiteräinen miekka

Ilona Rauhala

Kuulen omassa työssäni paljon tarinoita johtajista…vahvoista johtajista etenkin. Jokainen menestystä hakeva organisaatio haluaa johtopaikoilleen tulosta tekeviä, dynaamisia johtajia, jotka kestävät hyvin painetta, tekevät nopeita päätöksiä ja saavat kasvua aikaiseksi. Kansan syvissä riveissä heitä nimitellään itsekeskeisiksi, tunnekylmiksi, narsisteiksi ja sosiopaateiksi. Välillä kummastelen, puhutaanko tässä nyt ollenkaan samasta henkilöstä, kun toiset varauksettomasti ihailevat ja toiset syvästi vihaavat. 
 
Miten vahva johtaja oikeastaan näyttäytyy ympärillä oleville: alaisille, kollegoille, läheisille? 

Vahvan johtajan ilmiö  

Vahva johtaja on kaksiteräinen miekka. Hohdokkaiden tulosten ja onnistumisten toisella puolella saattaa piillä piirteitä, jotka näyttäytyvät läheisille, alaisille tai kollegoille ei-niin hohdokkaina. Persoonallisuuspiirteinä kilpailullisuus, päämääräkeskeisyys ja kyky haastaa ovat ihanteellisia silloin, kun ollaan vaikeiden asioiden äärellä, täytyy jaksaa painaa pitkää päivää ja tehdä vaikeita päätöksiä. Mutta miten nämä piirteet toimivat silloin, kun olisi hyvä tunnistaa omia, saatikka toisten tunteita ja elää emotionaalisesti tasapainoista elämää myös työelämän ulkopuolella.  
 
Juha Martikaisen ja Taneli Tuokon uutuuskirjassa Vahvan johtajan tauti -  kun vahvuudesta tuleekin suurin heikkous (Value books, 2022) käsitellään ilmiötä ra’an rehellisesti. Martikainen on itse tehnyt pitkän uran johtajana ja tunnistaa itsessään edellä mainitut piirteet. Hän kuvailee ilmiötä lukuisin omakohtaisin esimerkein ja ne saivat jopa meikäläisen paikoin haukkomaan henkeään. Työssäni toki törmään ja kuulen monenlaista, mutta että joku itse reflektoisi itseään tällä tavalla julkisesti…se on harvinaisempaa.  
 
Martikainen haastaa johtajia tunnistamaan itsessään niitä piirteitä, joihin hän itsekin aikoinaan valahti: tarve pärjätä yksin, tarve olla oikeassa, dominoivuus, sarkasmi ja itsekeskeisyys. 

Omakohtaiset kokemukset inspiraationa 

Podcastissani Juha Martikainen keskustelee kanssani vahvan johtajan ilmiöstä uuden kirjansa pohjalta. Kirjassa esitellään rehellisesti niitä asioita, joita Martikainen olisi itse aikoinaan halunnut tietää nuorena johtajana. Keskustelemme vahvan johtajan ilmiöstä, siihen altistavista persoonallisuuden piirteistä, mutta myös siitä, miten taudin kanssa voi elää tai siitä jopa toipua. 
 
Martikainen jakaa keskustelussamme ja kirjassaan henkilökohtaisia kokemuksia suorittamisesta ja siitä, miten hänen prioriteettinsa ovat johtamisurasta luopumisen jälkeen muuttuneet. Perhe ja isyys ovat ottaneet elämässä ykkössijan. Uudet prioriteetit ovat näkyneet uudenlaisina rajoina työelämässä.  
 
Katso tai kuuntele tämä herättelevä jakso vahvan johtajuuden ilmiöstä ja siitä, mikä on kovan tavoitteellisuuden hinta. Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesistaSoundCloudista tai YouTubesta.