Ilona Rauhala keskustelee Mertzi Bergmanin kanssa uteliaisuudesta työelämässä.

Uteliaisuus työelämän supervoimana

Ilona Rauhala

Onko sinusta hauskaa ihmetellä asioita? Suhtaudutko kiinnostuneena kaikkeen siihen, mikä on sinulle uutta ja tuntematonta? Kutsuisitko itseäsi uteliaaksi? Uteliaisuus raottaa mahdollisuuksia ja avaa oven uuden oppimisille. Se on tapa olla olemassa. Keskustelen teemasta podcastissani Mertzi Bergmanin kanssa, joka on kirjoittanut kirjan Uteliaisuus – Opas työn, johtamisen ja muutoksen supervoimaan (Basam books, 2022).  

Uteliaisuus vapauttaa ja avaa uusia mahdollisuuksia

Keskustelu uteliaisuudesta inspiroi ja pistää miettimään omia kokemuksia ja suhdetta erilaisiin tilanteisiin. Jokaisessa hetkessä piilee mahdollisuuksia olla kiinnostunut, ihmetellä ja tutkia. Uteliaisuus tuo mielenrauhaa vastoinkäymisten keskellä ja on näin myös vapauttavaa.  
 
Työelämän kontekstissa uteliaisuudesta ei aikaisemmin puhuttu paljon. Nyt siitä on lyhyen ajan sisällä julkaistu muitakin kirjoja. Mertzi kertoo teeman kiinnostavan juuri nyt, koska utelias lähestymistapa avaa uusia näkökulmia ja näköaloja erityisesti muutosten keskellä. Kirja esittelee konkreettisella tavalla, miten uteliaisuutta voi hyödyntää työelämän kehittämiseen, siihen, johon meiltä kaikilta menee joka tapauksessa aika paljon aikaa.

Miten voin olla uteliaampi?  

Kirjassani Keskustelun voima (Otava 2020) avaan onnistuneen keskustelu viisi elementtiä, OK5-mallin, jonka neljäs elementti on tutkiva ote, joka on terminä lähellä uteliaisuutta. Uteliaisuus on paitsi tavoitteellista kiinnostumista jotain tiettyä asiaa kohtaan, myös yleistä mielenkiintoa ympäristön tarjoamista erilaisista vihjeistä ja virikkeistä.  
 
Itseltä voi kysyä seuraavia kysymyksiä: Olenko avoin? Tartunko mahdollisuuksiin? Tutkinko eri vaihtoehtoja? Katsonko asioita eri näkökulmasta? Jäänkö avoimesti ihmettelemään, kun joku asia on uusi tai vieras? Asiantuntijuus ei tarkoita, etteikö voisi suhtautua uteliaasti siihen, mitä ei vielä osaa, tunne tai ymmärrä.  
 
Podcast-vieraani Mertzi Bergman on kouluttaja, kirjailija ja valmentaja, joka on erikoistunut erityisesti uteliaisuuden ja johtamisen teemoihin. Voit kuunnella tai katsoa tämän inspiroivan podcast-jakson alla, ja löydät sen myös Spotifysta, iTunesistaSoundCloudista tai YouTubesta