Työyhteisöön uutta väreilyä

Ilona Rauhala

Työilmapiiri muodostuu osiensa summasta ja jokainen työyhteisön jäsen vaikuttaa omalla toiminnallaan ja olemisellaan työilmapiiriin ja kokemukseen siitä. Millaisen työyhteisön jäsen sinä haluat olla? Kuka sinä haluat olla työyhteisösi jäsenenä? Miten haluat itse vaikuttaa hyvän työilmapiirin muodostumiseen?

Sanotaan, että yhteisön ilmapiiri muodostuu vetäjänsä näköiseksi. Se tarkoittaa sitä, että esimiehen vaikutus ilmapiiriin on yli 70 %. Esimiehen rooli ilmapiirin rakentajana on siis ratkaiseva. Työyhteisöjä paljon nähneenä huomaan kuitenkin, että työyhteisössä voi olla yksilöitä, jotka omalla toimintatavallaan, olemisellaan ja elämänuskoisuudellaan tuovat erityisen suuren panoksen positiivisen ilmapiirin muodostumiseen.

Joskus meillä ihmisillä on taipumus jäädä odottamaan, että joku muu ratkaisisi hankalat tilanteet puolestamme. Odotamme, että työkaveri olisi ensin kiva minulle ja sen jälkeen minä voisin olla kiva hänelle. Jos jokainen työyhteisön jäsen päättäisi, että hän joka tapauksessa kohtelee työtoveriaan silmiinpistävän arvostavasti riippumatta siitä, tuleeko hän itse kohdelluksi hyvin, ajatelkaapa millaiselta työyhteisömme silloin näyttäisivät!

Anna aina enemmän kuin odotat saavasi takaisin. Se on paras elämänohje ja käytännössä toteutuessaan parantaa työilmapiiriä heittämällä. Voit vaikutta riippumatta siitä oletko esimies vai ryhmän jäsen. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä enemmän annat, sitä enemmän saat takaisin. Voit antaa hymyä, kiitosta, kannustusta, rohkaisua, konkreettista apua. Voit aktiivisesti omalla toiminnallasi vahvistaa kollegasi elämänuskoa kyynisyyden sijaan. Voit olla optimistinen ja myönteinen siitäkin huolimatta, että koko muu työyhteisö haluaa ryvetä negatiivisuudessa.

Kerran eräs esimies valitti minulle, että alaiset käyttäytyvät niin kamalalla tavalla, että hän ei kerta kaikkiaan saa työyhteisön ilmapiiriä muuttumaan positiiviseksi. Kun pyysin esimiestä valitsemaan kuvan, joka kuvastaa hänen tiimiään, hän valitsi kuvan, jossa oli raatelevia susia. Tokaisin, että ei ihme että ihmiset eivät ole innostuneet tavastasi olla esimies jos näet heidät tuollaisina. Kävimme keskustelua jonkin aikaa ja pyysin häntä valitsemaan uuden kuvan, sellaisen, jollaisena hän haluaisi työyhteisönsä nähdä. Tässä uudessa kuvassa oli iso hiomaton timantti. Kun kysyin, miten kohtelisit hiomatonta timanttia? Hän sanoi, hellästi, varovasti, arvostavasti ja tekisin kaikkeni, että tästä möhkäleestä kuoriutuisi kallisarvoinen hiottu timantti esiin.

Niinpä! Kuinka usein katsomme vieressämme istuvaa ihmistä hiomattoman timantin näkökuomasta. Kuinka usein tulemme ajatelleeksi, että tuokin ihminen on joskus ollut pieni suloinen vauva, hän on ollut rakastavien vanhempien lapsi ja hänelläkin on ollut elämänuskoisia unelmia elämässään. Matkan varrella erilaiset pettymykset ja ei-toivotut tapahtumat ovat opettaneet hänet suojautumaan ja negatiivisuus on oiva suoja pettymyksiä vastaan. Voisitko seuraavalla kerralla katsoa häntä uusin silmin. Voisitko katsoa häntä siitä näkökulmasta, että pinnan alla saattaa olla vaikka minkälaista loistetta. Kysy itseltäsi, miten voisin auttaa kollegaani loistamaan…kysy tämä kysymys itseltäsi joka päivä. Kohta huomaat, että alat itse loistaa ja työyhteisöön tulee uutta väreilyä!