Työntekijän itsetuntemus lisää joustavuutta muutostilanteissa

Marjo Ehn

Työyhteisöissä erilaisten muutosten keskellä hämmästelemme ja ihmettelemme toistemme käyttäytymistä. Erilaisuus näyttäytyy meille omituisena ja häiritsevänäkin. Hämmästelyyn menee valtavasti energiaa ja se väsyttää. Emme näe virheitä itsessämme, mutta näemme niitä helposti toisissa. Jos emme tunne itseämme, olemme itsellemme salaisuus ja mysteeri. Samalla tätä kaikkea ovat muut ihmiset ympärillämme. Mitä paremmin tunnemme itsemme, sitä vähemmän kuluu energiaa muiden ihmettelyyn.

 

Olemme edelleen ihmisiä

Työssä on aina kysymys ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta ja siihen vaikuttamisesta. Onnistuksemme ihmissuhteissamme, niin työssä kuin yksityiselämässäkin, tarvitsemme itsemme tuntemista. Itsensä tuntemisen merkityksestä ei voi tinkiä oikeastaan missään ihmisten välisissä suhteissa. Hyvä itsetuntemus on avain kohtaamiseen ja dialogiin, toisen ja toisten ymmärtämiseen, kuulemiseen ja näkemiseen. Hyvä itsetuntemus on avain yhteistyöhön. Loppujen lopuksi, olemme edelleen ihmisiä vaikka monet prosessit automatisoituvat ja digitalisoituvat. Ihmisinä yritämme sopeutua ja oppia uusia asioita.

 

Itsensä tunteminen vaatii paneutumista

Itsensä tuntemisen edistäminen voi tuntua vaivalloiselta. Itsensä opiskeluun tarvitaan motivaatiota ja muiden ihmisten rehellistä ja vilpitöntä palautetta. Itsensä tunteminen mitataan vuorovaikutuksen laadussa, siinä miten onnistun rakentamaan luottamusta ja yhteyttä toisiin ihmisiin, olivatpa ne sitten kollegoitani, asiakkaitani tai niitä uusia työkavereita, jotka tupsahtivat tähän meidän yhteisöön jonkun organisaatiomuutoksen jälkeen.

Itsetuntemuksen lisäämiseen tarvitaan ajattelukumppani tai ajattelukumppaneita. On laitettava itsensä peilin eteen. Paras peili ei ole se peili kotona omassa kylpyhuoneessa vaan ihan oikeat ihmiset, myös ne työkaverit.

 

Itsetuntemusta täytyy kehittää

Itsetuntemuksesta ei voi tinkiä sen enempää kuin talon perustuksen rakentamisestakaan. Jos pohja tehdään huonosti, koko rakennus kärsii ja lopulta romahtaa ajan saatossa. Jos ajattelemme, että ihminen on talo ja itsetuntemus sen perusta, on helppo ymmärtää, miten tärkeästä asiasta on kyse. Itsetuntemus on se perusta, jolle kukin oman olemisensa ja onnistumisensa työssä ja elämässä rakentaa. Se on se perusta, jonka varassa opimme uusia asioita ja autamme itseämme sopeutumaan uusiin tilanteisiin ja erilaisiin ulkopuolelta tuleviin muutosvaatimuksiin.

Kun talossa ilmenee ongelmia, sitä tutkitaan. Joskus on kaivauduttava perustuksiin saakka, jotta vika löytyy. Me elämme jatkuvien haasteiden edessä. Työelämä vaatii meitä oppimaan ja kehittämään uusia taitoja jatkuvalla syötöllä. Jotta säilytämme jonkinlaista hallinnantunnetta tämän kaiken keskellä, meidän olisi hyvä hiukan tutkia itseämme ja niitä perustuksia.

Hyvä itsetuntemus ei ole vain yksilöä eteenpäin vievä asia töissä, vaan se auttaa koko työyhteisöä, organisaatiota ja yhteiskuntaa. Samalla se auttaa myös siinä henkilökohtaisessa elämässä työn ulkopuolella.

At the end of the day, we are people.