Työnohjaus nopeuttaa oppimista

Marjo Ehn

Erilaisia valmennuksia, ohjauksia ja palveluja on tarjolla enemmän kuin ikinä. Olemme neuvokkaita hakemaan apua jos minkälaiseen pulmaan elämässämme. Tarjontaa on hurjasti. Kun koti tai vintti on sekaisin, voimme ostaa paikalle raivaajan, joka järjestää tilan. Runsas valikoima mahdollistaa sen, että voimme ostaa juuri oikeanlaisia palveluja elämämme hallintaan.

Työnohjaus lienee vanhimpia näistä uusista palveluista. Työnohjaus on syntynyt silloin, kun ei ollut vielä yhtään trendikästä hakea apua omaan neuvottomuuteen. Työnohjaus löi itsensä läpi yritysmaailmaan 2000-luvun vaihteessa samalla, kun markkinoille levisi erilaisia yritysvalmennuksia.

 

Volvolla vai Bemarilla?

Työnohjaus on valmennusmaailman Volvo. Volvo on vanha ja turvalliseksi tunnettu automerkki. Volvo ei ole niinkään trendikäs, mutta se on vakaa ja hyvä ajettava. Volvo pysyy tiellä ja siinä on automaailman vahvin puskuri, joka ei isossakaan törmäyksessä mene lyttyyn. Bemarin vierellä Volvo on usean mielestä traktori, joka ei ihan vastaa mielikuvaa hyvästä menopelistä.

Työnohjaus on yhteinen tavoitteellinen tutkimusmatka. Siksi työnohjaus on enemmän kuin ulkoapäin tulevien mallien opettelua, kuten koulutuksissa usein tapahtuu. Työnohjaus on prosessi, jossa kysymys on ajattelutavan muutoksen aikaansaamisesta. Hyvä työnohjaaja sietää prosessin eri vaiheet ja ohjaa tietoisesti siinä vaiheessa, kun ohjattava(t) vajoaa tyhjään kohtaan tai kriisiin. Tämä prosessin vaihe on välttämätön ajattelutavan muutoksen saavuttamiseksi. Silloin työnohjaaja työskentelee alueella, joka vaatii kykyä olla epämukavuudessa yhdessä ohjattavien kanssa.

 

Pidä pyörät pyörimässä!

Fiksu työnantaja rasvaa rattaita silloin, kun pyörät pyörivät hitaammin. Nyt elämme aikoja, jolloin kaikesta turhasta on karsittava. Työnohjaus ei ole se, mistä huonoina aikoina kannattaa karsia. Nyt juuri on aika panostaa ajattelutavan muutokseen ja oivalluksiin. Tutkitun tiedon mukaan kahden viikon sairausloman kustannuksilla työntekijä käy vuoden työnohjauksessa kerran viikossa. Työnohjaus maksaa itsensä monin kerroin takaisin vähentyneinä sairauspoissaoloina ja lisääntyneenä työhyvinvointina. Hyvinvoiva työntekijä on innostunut työstään ja tekee siten hyvää tulosta.

Lue lisää: Parempaa työelämää tekemässä, tutkiva ote työnohjaukseen (Heroja, Koski, Seppälä, Säntti, Wallin) United Press Global 2014