
Toimitusjohtajan viisi tapaa mokata muutosneuvottelut
Kun yhtiössänne päädytään siihen, että muutosneuvottelut on pakko pitää kaikkien parhaaksi, älä tee näitä yleisimpiä virheitä:
1. Yritä selvitä tilanteesta yksin
Sen sijaan hanki itsellesi ajattelukumppani. Ulkopuolisen ajattelukumppanin kanssa voit ventiloida tilannetta, koska et ehkä halua kuormittaa tärkeimpiä ihmisiäsi näiden raskaiden asioiden prosessoimiseen.
2. Juokse paikasta toiseen ja yritä olla mahdollisimman tehokas
Sen sijaan tee jotain hitaammin, auttaaksesi aivojasi palautumaan. Vaikeat päätökset ovat vaikeita siksi että ne herättävät vaikeita tunteita. Muutosneuvotteluprosessin aikana sinulla kuluu paljon energiaa vaikeiden tunteiden kurissa pitämiseen. Tämä tunteiden kurissa pitäminen kuormittaa aivoja. Jotta aivosi saisivat riittävästi lepoa, tee välillä jotain hitaammin, käy kävelemässä, katsele tulta takassa, joogaa tai ihmettele lintuja.
3. Et kysy avainhenkilöittesi kuulumisia
Sen sijaan kysy tärkeimmiltä avainhenkilöiltäsi miltä heistä tuntuu ja miten he voivat. Anna 100 prosenttinen tukesi niille, jotka hoitavat prosessia käytännössä ja jotka ovat ihmisten kohtaamisen eturintamassa. Osallistu niin paljon kuin mahdollista ja ennen kaikkea keskity siihen, että yrityksenne viestintä toimii ja herättää luottamusta jokaiseen suuntaan: henkilökunta, asiakkaat, yhteiskunta, media.
4. Puhu johtoryhmänkokouksissa vain numeroista ja osoitat omaa pätevyyttäsi
Sen sijaan pidä johtoryhmän kokous, jossa todetaan, että tämä ei ole kivaa. Näytä esimerkilläsi, että teillä saa puhua myös vaikeista asioista ja voitte jakaa keskenänne myös vaikeita tunteita.
5. Kovetat itsesi, pakenet paikalta, etkä katso ihmisiä silmiin
Sen sijaan hoida prosessi siten, että voit katsoa jokaista osapuolta prosessin jälkeenkin silmiin, myös irtisanottuja. Maailma pienentyy, etkä koskaan tiedä milloin löydät edestäsi sen ihmisen jonka taaksesi jätit. Ota se huomioon, aina!
Pari faktaa tunteiden johtamisesta
Tunteiden kurissa pitäminen jähmettää ihmisen olemusta. Tuo jähmettynyt olemus näkyy ulospäin liikkumattomana kehonkielenä. Ulkopuoliset tulkitsevat liikkumattoman kehonkielen tunteettomuutena. Johtajathan eivät ole sen tunteettomampia kuin muutkaan, mutta he pitävät tunteitaan usein kurissa enemmän kuin muut, koska se kuuluu toimenkuvaan, koska on pakko.
Mieti, voisitko antaa näille vaikeille tunteille hiukan enemmän tilaa itsessäsi, jotta olemukseesi tulisi hiukan enemmän joustavuutta ja eloisuutta: myötätuntoa ja inhimillisyyttä. Silloin sinut muistettaisiin johtajana, joka uskalsi näyttää haavoittuvuutensa ja sen, että vaikeat asiat ovat sinullekin vaikeita. Ihmiset arvostavat sitä, ja pitävät sitä reiluna. Reiluus herättää luottamusta.
Tekemällä näin, annat huomaamattasi muillekin luvan tehdä samoin. Näyttämällä esimerkkiä vaikeiden tunteiden johtamisessa, autat työntekijöitä säilyttämään toimintakykyä ja toiveikkuutta. Elämä jatkuu muutosneuvotteluiden jälkeenkin, ja sen pitäisi jatkua niiden jälkeen nimenomaan parempana. Tämä on elämää ja at the end of the day, we are people.
Toivotan lämpimästi onnistumisia tähän ei niin hauskalta tuntuvaan kohtaan!