Toimitusjohtajan psykologinen valmennus

Ilona Rauhala

Huonosta johtamisesta puhutaan paljon. Hyvästä liian vähän. Jokainen joka on työssään kivunnut toimitusjohtajan paikalle, on paikkansa ansainnut. Toimitusjohtaja saa valitettavasti työstään palautetta ja kiitosta varsin harvoin. Paineet ovat kovat. Varsinkin nyt.

Toimitusjohtajan työ on kuormittavaa ja kaikkein kuormittavammaksi sen tekee työn yksinäinen luonne. Toimitusjohtaja on yrityksen keulakuva. Hän vastaa tekemästään työstä hallitukselle ja omistajille, toimii esikuvana ja suunnannäyttäjänä omalle organisaatiolleen ja käyntikorttina asiakkaille.

Yhä useampi toimitusjohtaja osaa käyttää psykologista valmennusta.

Ajattelukumppanuutta haetaan erilaisiin tarpeisiin. Niitä ovat muun muassa:

  • stressinhallinta
  • haastavien muutostilanteiden johtaminen
  • haastavat äkilliset erityistilanteet
  • ihmisten johtamisen kysymykset
  • omaan esiintymisen kehittäminen
  • laadukkaampi tapa vetää johtoryhmiä.

Toimitusjohtajan psykologinen valmennus auttaa johtajaa fokusoimaan energian käyttöään, hallitsemaan stressiä, jota työn monet vastuut ja salassakin pidettävät asiat luovat. Psykologinen valmennus pureutuu mielen syövereihin ja auttaa johtajaa löytämään itsestään ne voimavarat jota hän ei tiennyt itsessään olevan. Toimitusjohtajan psykologinen valmennus luo ajattelulle tilan, ajan ja paikan.

Psykologisessa valmennuksessa pureudutaan johtajan henkilökohtaiseen kehittymiseen.

Johtajana kehittymisen kannalta on tärkeää tunnistaa  johtajan tärkeimmät vahvuudet ja  ne sudenkuopat, jotka estävät asioiden edistämistä, päätöksen tekemistä ja kommunikointia tärkeimpien avainhenkilöiden kanssa.

Psykologinen valmentaminen on luottamuksellista keskustelua, jossa jaetaan niitäkin asioita, joita kenenkään muun kanssa ei pysy jakamaan. Valmennuksessa käydään läpi niitäkin asioita, joita ei yksinkertaisesti kehtaa kenellekään muulle kertoa. - sitäkin osastoa, jonka toimitusjohtaja vain itse tietää.

Toimitusjohtajan psykologinen valmentaminen on johtajan luxus aikaa, joka on vain häntä ja hänen tärkeimpiä ydinkysymyksiään varten.