Ilona Rauhalan podcast-vieraana kuullaan professori ja kirjailija Esko Valtaojaa keskustelemassa tieteestä, tiedosta ja hetkessä elämisestä! Kuuntele inspiroiva keskustelu nyt!

Todellisuus ei välitä meidän mielipiteistä

Ilona Rauhala

On suuri houkutus jämähtää siihen mitä jo tiedämme. On helppoa olettaa ja on valitettavan helppoa keskittyä jonkun tavoitteluun tai menneiden murehtimiseen. Vaikeampaa on elää tässä hetkessä ja iloita siitä, mitä on. 

Näitä teemoja käsittelemme podcastissa yhdessä Ira Langen ja tieteen kansaintajuistajana tunnetun, Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori emeritus Esko Valtaojan kanssa. 

Valtaoja on ansiokkaasti kysynyt, mitä tiede ja tieto on, ja mikä on tiedon suhde ihmisen kokemukseen? ”Yksilön kokemus tapahtuu aina korvien välissä. Tiedettä on se, mikä toimii muuallakin kuin korvien välissä. Luuleminen ei koskaan ole hyödyksi, jos uskoo asioihin, jotka eivät ole totta. On hauskempaa tietää kuin luulla. Todellisuus ei välitä meidän mielipiteistä”. 

Valtaojaa on usein kutsuttu optimistiseksi ajattelijaksi, mutta hän itse kiistää olevansa luonteeltaan optimistinen. Hän kutsuu itseään toiveikkaaksi realistiksi.

Puhumme keskustelussamme hetkessä elämisen taidosta ja siitä, kuinka vähemmän on enemmän. Valtaojaa on aina kiehtonut tyhjyyden estetiikka, sellainen, jossa ei hankita turhaa materiaa, ei eletä menneessä tai tulevassa, vaan ollaan tässä ja nyt.  

Pääsimme keskustelussa suurten filosofisten kysymysten äärelle, kun kysyimme, mitä on tietoisuus? ”Tiedämme vain, että emme tiedä kaikkea. Tietoisuus ei ymmärrä itseään. Kaikkea ei myöskään tarvitse yrittää ymmärtää”.

Lohdullista.  

Voit katsoa tämän ajatuksiaherättävän keskustelun alla tai kuunnella sen podcastina Spotifysta, iTunesistaSoundCloudista tai YouTubesta.