Psykologisen turvallisuuden tärkeys korostuu poikkeusolosuhteissa

Ilona Rauhala

Psykologina on ollut mielenkiintoista seurata mitä tässä on viimeisen kolmen viikon aikana tapahtunut ja miten se on vaikuttanut meihin. Reilu kaksi viikkoa sitten vaivuimme kollektiiviseen shokkitilaan. Shokkitilassa elimistö ja mieli menevät selviytymismoodiin, elimistöön virtaa paljon adrenaliinia, ja suuntaamme kaiken energian eteenpäin menemiseen. Shokkitila kestää yksilöllisesti muutamista tunneista päiviin. Pisimmillään se voi kestää pari viikkoa, jonka aikana mieli alkaa ymmärtämään sitä, mitä on tapahtuu. Alamme saamaan aivoista ja mielestä taas käyttöön perspektiiviä ottavia alueita.

Poikkeuksellinen tilanne herättää meissä erilaisia tunteita

Meille on nyt realisoitunut, että tämä tulee olemaan pitkä matka. Aivomme ovat alkaneet ennakoimaan, miten lähitulevaisuudessa kannattaa toimia ja mihin energiaa suunnata. Joudumme kaikki säätelemään itseämme ja näkemään vaivaa toimintakykymme säilymisen varmistamiseksi. Ihmissuhteista on tärkeää pitää erityisen hyvää huolta.

Tilanne on saattanut tukaloittaa toisten oloja. Hoitamaton tai pinnan alla oleva masennus, ahdistus ja ongelmat ihmissuhteessa voivat tulla nyt näkyviin. Toisaalta toiset ovat löytäneet itsestään uudenlaisia voimavaroja ja vahvuuksia ja nähneet, että selviytyminen onnistuukin paremmin kuin ajatteli, eikä tilanne huoleta tai nosta pintaan vanhoja pelkoja, kokemuksia ja haasteita. 

Mitä ikinä tämä tilanne sinussa herättääkin ja nostaa esiin itsesi käsiteltäväksi, on äärimmäisen tärkeää, että jokainen löytää tavan auttaa itseään säilyttämään turvallisuudentunteen tässä epävarmassa tilanteessa. Psykologista turvallisuudentunnetta voi luoda ja vahvistaa itselleen fyysisellä kosketuksella ja sanomalla ääneen: kaikki on hyvin ja asiat järjestyy

Johtaja, sinua tarvitaan ylläpitämään turvallisuuden tunnetta

Johtamisen ja esimiestyön näkökulmasta psykologisen turvallisuuden johtaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Pidämme kollegani Jarkko Rantasen kanssa aiheesta webinaarin 8. huhtikuuta 2020 yhdessä Business Coaching Instituten kanssa. Lisätietoja webinaarista löydät tämän blogin lopusta. Esimiesten, johtajien, HR-kehittäjien ja valmentajien keskeinen kompetenssi on  kyky ylläpitää turvallisuuden tunnetta ja auttaa ihmisiä säilyttämään toimintakyky.

Coaching työelämässä -webinaari: Psykologisen turvallisuuden johtaminen poikkeusolosuhteissa

8. huhtikuuta 2020 klo: 14.00 

Tämä maksuton webinaari aloittaa Business Coaching Instituten Coaching työelämässä -webinaarisarjan.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!