Miten unia voisi ymmärtää?

Ilona Rauhala

Unet ovat aina kiehtoneet ihmisiä. Kun olemme nähneet ihmeellisen unen, haluamme kerto siitä jollekin toiselle. Mietimme, onko uni enne, tai miten sitä pitäisi tulkita? Freud pyrki aikanaan luomaan aukottoman järjestelmän unien tulkinnalle kategorisoiden erilaisia symboleita ja metaforia, joita pitkälle koulutetut psykoanalyytikot sitten saattoivat hyödyntää omissa kallissa hoidoissaan analysoimalla pikkutarkasti potilaidensa unia. 
 
Pääsin reilu vuosi sitten Risto Santavuoren vetämään uniryhmä-demonstraatioon, jossa käytiin läpi niin kutsuttu Ullmanilainen uniryhmätyöskentely. Kokemus oli siinä määrin merkillinen ja itsessään mieltäni hoitava kokemus, että halusin ottaa selvää, mistä tässä työskentelyssä on oikeastaan kysymys. Sain käsiini Markku Siivolan kirjan Unien Opissa (Kirjapaja 2020), jossa tuo työskentely avataan. Siivola on psykiatrian erikoislääkäri, unitutkija ja kirjailija. Kutsuin hänet podcastiini keskustelemaan unista ja niiden ymmärtämisestä. 

Unessa emme pysty valehtelemaan 

Markku kuvaa kauniisti, että unien kautta pääsemme ihmisten puolustusmekanismien ja mielen kritiikin taakse. Unet syntyvät kokemuksistamme ja tunteistamme, mutta ne eivät itsenäisesti merkitse mitään. Ne ovat kuin runoja, joita pitää lukea itsenäisinä ilman, että pyrkii selittämään niitä puhki. 
 
Elämää ja ihmisyyttä voi ymmärtää unien kautta. Unia tutkimalla ja ymmärtämällä voi päästä syvälle itsetuntemukseen ja itsen ymmärtämiseen. Kukaan ulkopuolinen ei voi koskaan tulkita tai ymmärtää toisen unta, sen paras asiantuntija ja ymmärtäjä on unennäkijä itse.  
 
Siivola kirjoittaa kirjassaan hienosti, että unessa olemme tilassa, jossa emme tiedä mitä valehtelu on, vaan katsomme elämäntilannetta sellaisena kuin se on. Unissa olemme täysin lapsenomaisesti ja viattomasti totuuksien äärellä. Ehkä juuri tämä selittää, miksi unien kuuntelusta ja ymmärtämisestä voi saada niin paljon itsensä tuntemisen ja tutkiskelun matkalla.  

Uniryhmätyöskentely  

Unien opissa -kirjassa esitellään uniryhmätyöskentelyn periaateet. Markku Siivola toimi uniryhmäfoorumin kouluttajana ja ohjaajana. Uniryhmätyöskentelyn kehitti psykiatrian professori Ullmann Ruotsissa. Suomeen menetelmän toi Siivola, joka on myös Ruotsin uniryhmäforumin kunniajäsen. Uniryhmissä kokoonnutaan ohjaajan kanssa ryhmänä, jossa autetaan toisia ymmärtämään unia ja niihin liittyviä tunteita.

Uniin liittyvä oppi on kiehtovaa ja avaa aivan uusia ovia itsetuntemukselle. Voit katsoa tai kuunnella keskustelumme ohessa ja löydät jakson myös Spotifysta, iTunesistaSoundCloudista tai YouTubesta