
Mielenrauha ja henkilökohtainen mestaruus
Kutsuin Harri Gustafsbergin keskustelemaan kanssani hänen ja Sami Sallisen uusimmasta kirjasta Taktinen neuvottelu - Hallitse haastavat kohtaamiset (Otava, 2021), mutta keskustelumme rönsyili lopulta sen tutkimiseen, mitä on henkilökohtainen mestaruus.
Gustafsberg tituleeraa itseään sekatyömieheksi, ja se on helppo ymmärtää. Hän on poliisin karhuryhmässä aikoinaan vaikuttanut tietokirjailija, valmentaja, filosofian tohtori ja turvallisuushallinnon maisteri. Sen lisäksi hän on TV-tähti, puhuja, yrittäjä ja verkkovalmennusliiketoiminnan johtaja. Hän piirtää, remontoi, laulaa, soittaa kitaraa ja huuliharppua.
Ennen kaikkea Harri tutkii kyltymättömästi mielen suorituskykyä ja sitä, miten mieltä voi hallita äärimmäisissä olosuhteissa. Tällä hetkellä häntä kiinnostaa erityisesti henkilökohtaisen mestaruuden käsite: mitä se on ja miten sitä voi kehittää. Henkilökohtainen mestaruus on jotain enemmän kuin huippusuoriutuminen jollain yhdellä elämän osa-alueella. Se on tapa elää ja olla olemassa maailmassa.
Harrin ja Samin kirja Taktisesta neuvottelusta tarjoaa monipuolisen kattauksen siitä, miten ihminen voi hallita itseään vaikeissa tilanteissa, kohtaamisissa ja neuvotteluissa.
Meistä jokainen käy läpi vaikeita kohtaamisia ja keskusteluja säännöllisesti niin työssä kuin henkilökohtaisessa elämässään. Se, miten näissä tilanteessa voi pysyä rauhallisena ja kohdata toisen, lähtee lopulta itsestä ja omasta mielestä. Rauhoittumisen ja tyyneyden taitoja voi opetella siinä missä keskustelutaitojakin.
Jos ihmisellä ei ole valppautta ymmärtää omia tunnereaktioitaan ja mieltänsä, hän on lopulta suojaton ympäristön vaikutuksilta. Mikään positiivinen kohtaaminen, kokemus tai viihde ei auta, jos mieli vie maahan. Jos meillä ei ole mielenrauhaa, meillä ei ole mitään!
Sain itse tästä keskustelusta paljon ja suosittelen sen kuuntelua sekä Gustafsbergin ja Sallisen kirjaa myös sinulle. Katso tai kuuntele podcast alla tai Spotifysta, iTunesista, SoundCloudista tai YouTubesta.