Kokemusten johtaminen

Marjo Ehn

Halu kokea uusia asioita vie ihmistä ja ihmiskuntaa elämässä eteenpäin. Kokemuksen johtaminen on yksilön, mutta myös yhteisön kollektiivisen itseluottamuksen johtamisen tärkeä osa-alue.

Elämä on kokemista. Me haluamme kokea asioita: rakastua, perustaa perhe, matkustaa, muuttaa, kasvattaa puutarha ja vaihtaa työpaikkaa.

 

Ei hillo tyhjää puurolautasta paranna

Joskus mielenkiinto vain loppuu, kuten innostuminen aikaisemmin niin lottovoitolta tuntuneesta työpaikasta. Kun elämästä häviää innostus ja kiinnostus, me pyrimme ratkaisemaan asian jotenkin. Joku uusi harrastus tai ruokavalio, bussimatkan vaihtaminen pyöräilyyn tai uusi auto, lasillinen viiniä joka ilta tai uusi kuntoiluharrastus. Kun elämänmakua tekemiseen ei yrittämisestä huolimatta tulekaan, menemme lääkäriin ja saamme diagnoosin masennuksesta tai työuupumuksesta. Hoidoksi määrätään mielialalääkkeitä, jotka tasaavat tunteet jotta elämä ei tuntuisi niin mielenkiinnottomalta.

Sen sijaan, että olisi rohkeutta katsoa, mitä muuta haluaisi tehdä, me pyrimme selviämään tilanteessa väkisin. Se on samaa kuin kauhoisimme tyhjää lautasta, vaikka puuro on jo syöty. Tyhjään puurolautaseen ei saa makua, vaikka siihen kuinka lisäisi voita tai hilloa.

Joskus on katsottava rohkeasti sitä tosiasiaa, että jokin kokemus on tullut tiensä päähän. Kokemukset menettävät ajan myötä hohtonsa ja elämä kriisiytyy, kun tulee jonkun asian kanssa loppuun.  Olet ikään kuin syönyt kyseisen kokemuksen puurolautasen loppuun.

 

Kyky kokea on uusiutuva luonnonvara

Psykologinen pääoma on uusiutuva pääoman laji ja siksi pääomien  kuningas. Sitä voi luoda ja kehittää itselleen lisää, eikä sen osakkeet koskaan laske. Se on pääomaa, jolla mahdollistamme elämämme kokemukset ja jolla kuljetamme elämäämme haluamaamme suuntaan.

Psykologista pääomaa ei peritä geneettisesti, vaan se luodaan ja hankitaan ihan itse. Usein kurjat olosuhteet ja elämän pettymykset ovat mitä mainioimpia opettaja henkilökohtaiseen kasvuun ja kehittymiseen.

Kun ihminen johtaa omia kokemuksiaan työssään, hän on tyytyväisempi, innostuneempi, onnellisempi. Intonsa sammuttaneesta työntekijästä ei ole iloa kenellekään. Yritykset eivät elä tyhjien puurolautasten kaapijoista.

 

Unelmien elämä

Mitä voi tehdä, kun ei ole intoa mutta ei myöskään näkyä uudesta?

  1. Voi miettiä, mitä ei enää halua kokea.
  2. Listata asiat, mitkä ovat tulleet määränsä päähän. Anna ajatuksille tilaa. Voit vielä löytää asiat, jotka haluat vielä kokea.
  3. Kulje rohkeasti kohti uusia kokemuksia, kulje omaa tietäsi.
  4. Tee jo tänään pieni liike kohti haluamaasi kokemusta.
  5. Kokeile vaikka omia rajojasi.
  6. Yritä kokea itsesi omalla epämukavuusalueellasi ja koita voittaa itsesi ja oman mielesi esteet.

Monipuolisista kokemuksista voi syntyä lopulta kokemus, että on elänyt unelmiensa elämää ja tehnyt siinä sivussa mielekästä työtäkin.