Koska olet viimeksi pysähtynyt miettimään hyvinvointiasi, unelmiasi ja arkesi merkityksellisyyttä? Teetkö asioita, joista nautit ja jotka koet tärkeiksi? Onko sinulla parhaat mahdolliset työkalut stressisi hallintaan?   Työelämä vaatii meiltä veronsa ja monella työt liukuvat vapaa-ajan puolelle. Välillä on vaikea pitää omista rajoista kiinni ja ne hyvät rutiinit saattavat kiireen keskellä jäädä jalkoihin. 

Kestävän hyvinvoinnin resepti

Ilona Rauhala

Koska olet viimeksi pysähtynyt miettimään hyvinvointiasi, unelmiasi ja arkesi merkityksellisyyttä? Teetkö asioita joista nautit ja jotka koet tärkeiksi? Onko sinulla parhaat mahdolliset työkalut stressisi hallintaan? 

Työelämä vaatii meiltä veronsa ja monella työt liukuvat vapaa-ajan puolelle. Välillä on vaikea pitää omista rajoista kiinni ja ne hyvät rutiinit saattavat kiireen keskellä jäädä jalkoihin. 

Suurimmalla osalla meistä on omakohtaista kokemusta siitä, miten omaan vireystilaan ja olotilaan voi vaikuttaa. Moni meistä tietää, miten radikaalilla tavalla olo on erilainen, kun olen hyvin palautunut ja huolehtinut itselleni tärkeiden asioiden toteutumisesta.

Merkityksellisyyttä mukavien asioiden kautta

Perinteisessä tehokkaan ajankäytön matriisissa kehotetaan arvioimaan erilaisia tekemisiä ja tehtäviä niiden kiireellisyyden ja tärkeyden mukaan. Matriisi on sinänsä hyvä ja minäkin tarkistan usein asiakkailtani, milloin he ovat viimeksi arvioineet tekemisiään matriisin avulla. Havahduin jokin aika sitten kuitenkin siihen, että jos elämänsä aikatauluttaa pelkästään tämän kiireellisyyden ja tärkeyden kautta, saattaa prioriteeteista puuttua kokonaan asiat, joista nauttii, tuottavat iloa tai ovat muuten vain itselle merkityksellisiä asioita.

Rakkaushormonit haltuun 

Muutama vuosi sitten Simon Sinek puhui Nordic Business Forumissa hormoneista, niiden vaikutuksesta motivoitumiseen ja sitoutumiseen. Dopamiini ja oksitosiinit vilisivät hänen puheessaan ja joku johtaja kommentoikin minulle närkästyneenä: Miksi kuulen näistä asioista vasta nyt?!

Lääkäri ja mediavaikuttaja Emilia Vuorisalmi avaa tänä syksynä ilmestyneessä kirjassaan Rakkaus haltuun (wsoy 2020) hormonien merkitystä hyvinvoinnille. Hän kutsuu dopamiinia, serotoniinia ja oksitosiinia rakkaushormoneiksi, koska niillä on niin keskeinen vaikutus hyvinvointiimme. 

Kirja keskittyy terveyttä edistävien rakkaushormonien tasaisten ja kestävien lähteiden tunnistamiseen ja hallintaan. Lisäksi kirja sisältää paljon työkaluja ja tietoutta stressinhallintaan ja oman elämän hallintaan. Kirjassa keskitytään nimenomaan itsensä tutkimiseen ja omaa hyvinvointia edistävien muutosten tekemiseen arjessa, siihen, miten pääsisi siihen ihanaan rakastumisen ja rakastamisen tilaan silloinkin, vaikka parisuhde ei sitä edistäisi tai sellaista ei edes olisi. Emilia puhuu kestävän rakkauden reseptistä, jossa tasapainossa ovat:

  • ravinto
  • liikunta
  • palautuminen
  • dopamiini 
  • serotoniini ja
  • oksitosiini.

Näiden kategorioiden alla kirjassa esitellään 12 kohtaa, jotka kehottavat itsetutkiskelun, tärkeiden kysymysten sekä harjoitteiden äärelle. Jokainen aloittaa matkansa ja itsekehityksen eri kohdasta. Jollakin saattaa olla tietyt rutiinit jo hyvällä mallilla, kun taas toisella alueella on paljon kasvettavaa. Hormonaalisella tasolla on tärkeä löytää kestäviä hyvänolon hormonien lähteitä, eikä turvautua nopeita nautintoa ja myös riippuvuutta tuoviin lähteisiin. 

Joskus pysähtyminen ja muutos vaatii henkisen maanjäristyksen tai kriisin, vaikkapa virusepidemian, joka pistää meidät miettimään arvojamme ja merkityksellisyyttä. Näitä asioita voi kuitenkin miettiä itselle ilman kriisejäkin ja voi pysähtyä esimerkiksi seuraavien kysymysten ääreen:

Mikä on suunta, jonne haluan kulkea? 
Miten edistän matkaani arvojeni mukaisesti?

Matka kohti tasaista rakkaushormonien virtaa lähteekin juuri tästä, kirjoittaa Vuorisalmi kirjassaan.  

Rohkeasti unelmia kohti 

Olen itsekin usein kuullut itseni hokevan mantraa, että on tärkeä valita elämässään asiat, joihin keskittyy, eikä häröillä jokaiseen suuntaan. Emilia on hyvä esimerkki haastamaan tätä vanhaa ajatusta ja hän kysyykin podcastissamme, onko sittenkään tärkeää keskittyä vain yhteen asiaan? Erityisesti luovuutta ja uusia ideoita saattaa syntyä juuri monipuolisen ja itseä kiinnostavan tekemisen äärellä. Kirjassaan ja keskustelussamme Emilia puhuu unelmien tärkeydestä terveydelle, jaksamiselle ja hyvinvoinnille. Hän kertoo omakohtaisen kokemuksensa unelmasta näytellä – ja kuinka palaset osuivat kohdilleen, kun unelman uskalsi myöntää itselleen.

Nyt onkin hyvä hetki miettiä, mistä sinä todella unelmoit omassa henkilökohtaisessa elämässäsi tai työelämässäsi? Mitä voit tehdä näiden unelmien edistämisen eteen tänään?

Kuuntele ja / tai katsele Emilia Vuorisalmen kanssa käymäni keskustelu alta. Voit kuunnella keskustelun myös podcastina SpotifystaiTunesistaSoundCloudista ja YouTubesta