Johtaminen on jatkuvaa harjoittelua

Ilona Rauhala

Johtaminen näyttää sivusta katsottuna helpolta. Sitä on helppo kritisoida ja johtajien tekemästä työstä on helppo olla kaikenlaista mieltä. Johtajissa on eroja ja ehkä merkittävin ero näkyy pitkässä juoksussa: kehittyykö johtaja vai jääkö johtaja polkemaan paikoilleen.

Keskustelin kesäkuussa Taksi Helsinki Oy:n toimitusjohtaja Jari Kantonen kanssa monipuolisesti johtamisesta, kun hän vieraili podcastissani. Taksi on toimialana kokenut Jarin toimitusjohtajakauden aikana massiivisen transformaation ja keskustelussamme Jari avaa, mikä yhtiön johtamisessa on ollut olennaista ja mihin hän on keskittynyt omassa tekemisessään. Kevät vaikutti isosti yhtiön liikevaihtoon, mutta luottamus tulevaisuuteen välittyi miehen olemuksesta.

Keskustelumme polveili luottamuksen rakentamisesta, toimialan transformaation johtamisesta, johtajana kehittymisen teemoihin. 

Nuorille, aloitteleville johtajille Jari antoi muutamia viestejä:

 

1.     Ihmiset arvostaa sitä, että sanotaan selkeästi, kun jotain ei tiedetä.

2.     Harjoittele tilanteita etukäteen: simuloi tilanteita, joissa et ole ollut. Perehdy siihen, mitä kaikkea voi tapahtua ja opettele, miten niissä on hyvä toimia. 

3.     Harjoittele esiintymistä. 

4.     Ei pidä mennä siihen moodiin, että "tämän minä osaan ja hallitsen".

5.     Totuus pitää kerto vaikka se ei olisi itselle tai omalle yritykselle edullista. Valheella on lyhyet jäljet.

6.     On sietämätön tilanne, jos ajattelet, että kaikkia pitää miellyttää.

 

Keskustelussamme halusin kuulla uudestaan tarinan, jonka olen kuullut Jarin kertomana aikaisemminkin. Tarina sijoittu 90-luvun alkuun, jolloin hän toimi poliisissa rikostutkijana. Tarina on kertomus luottamuksesta ja luottamuksen rakentamisesta, jonka seurauksena selvisi todella iso rikosvyyhti ja petosten sarja.

Jarin tausta on monella tavalla mielenkiintoinen ja hän avaa keskustelussamme sitä polkua, joka on johdattanut hänet poliisin työstä oikeustieteellisen ja kaupallisten opintojen kautta johtajan tehtäviin. Matkalle on mahtunut iso määrä opiskelua, harjoittelemista ja tekemistä.

Voit kuunnella avoimen ja pohdiskelevan keskustelumme Spotifysta, iTunesista, SoundCloudista ja YouTubesta. Videon näet myös tästä: