Itseluottamus auttaa onnistumaan

Ilona Rauhala

Kontribuointi on ihmisen  perustarve. Kontribuointi tarkoittaa oman panoksen antamista yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Se on myötävaikuttamista.

Jotta voit antaa oman panoksesi yhteisen tavoitteen hyväksi, sinun on tiedettävä, mihin ja minkä ryhmän yhteisiin tavoitteisiin olet sitoutunut ja mihin haluat vaikuttaa.

Ei ole yhdentekevää, tunnetko joka hetki antavasi parhaasi vai oletko omassa ammattikunnassasi perässähiihtäjä tai sen perässä vedettävä jäsen. Oletko sinä se, joka arvostelet, mutta jätät omat näkemyksesi ilmaisematta silloin, kun sitä kysytään ja tarvitaan? Ammattikunnan jokainen jäsen vaikuttaa kyseisen ammattikunnan identiteettiin. Jokainen jäsen jättää omalla toiminnallaan jäljen muihin ihmisiin ja luo toiminnallaan muille kuvaa tästä ryhmästä.

Monet ihmiset kuuluvat ammattiliittoihin, -yhdistyksiin ja erilaisiin järjestöihin ja miettivät mitä hyötyä heille on siitä, että he kuuluvat niihin. Kysymys tulisi kääntää päinvastaiseksi ja kysyä, mitä minä voin antaa tälle joukolle omalla toiminnallani, omana itsenäni. Mitä minä voin tehdä? Mitä asiaa minä haluan olla edistämässä? 

Kuten nyt olemme huomanneet, mikään ei ole ikuista, eikä kenelläkään siksi pitäisi olla varaa tuudittautua ikuisen seuraajan roolin. On ensiarvoisen tärkeä kysyä itseltään, mitä minä teen näiden yhteisten tavoitteiden hyväksi. Miten minä myötävaikutan siihen, että oma toimialani pysyy kehityksessä mukana, menestyy ja tuottaa lisäarvoa asiakkaille ja yhteiskunnalle? Mihin minä käytän aikaani, mitä minä tuon ajattelullani ja teoillani lisää tähän kokonaisuuteen?

Oman panoksensa antaminen on yksilöllinen perustarve, ja siitä tulee pitää huolta. Näyttää siltä, että itsensä johtaminen on kokoajan tärkeämpi ja tärkeämpi johtamisen funktio.

 

Itseluottamus auttaa onnistumaan.

 

 

Jos työnantajasi ei anna sinulle mahdollisuutta myötävaikuttaa, tee sitä silti. Älä odota, että annat panoksesi vasta kun olet saanut sopivan tittelin, vaan anna se nyt, jokatapauksessa. Ylennykset, palkankorotukset ja arvostus ansaitaan näytöillä. Jos jäät tuijottamaan matkan aikana saamiasi kunniamerkkejä, saatat kompastua. Yksi näyttö riittää vähäksi aikaa, mutta näyttöjä täytyy työelämän pitkällä taipaleella antaa tasaisin väliajoin lisää.

Nyt kun ajat ovat tiukat ja ylimääräisiä resursseja ei monessakaan paikassa ole, ne yksilöt ja yhteisöt onnistuvat, jotka kykenevät johtamaan omaa mieltään ja asennettaan tämän kaiken keskellä. Asenne eli psykologinen pääoma ratkaisee, uskommeko tulevaisuuteen, luotammeko itseemme ja kannattaako ponnistella. Sen yhteisön ilmapiiri, joka muodostuu yksilöistä, jotka haluavat onnistua, on valoisampi ja energisempi, kuin sen, jossa yksilöt eivät usko, eivätkä luota.

Kun haluat kasvaa ihmiseksi, joka onnistuu, kannattaa investoida itseluottamuksen kehittämiseen.

Saku Tuomisen sanoin: "Vaikealta tuntuu, mutta tehdäänkö silti?"