Irtiotto uraputkesta ja toinen mahdollisuus

Irtiotto ja toinen mahdollisuus

Ilona Rauhala

Uraputkeen on helppo hukata itsensä. Kun menestystä tulee ja ihmiset ihailevat ammatillisia saavutuksia ympärilläsi, merkityksellisyyden tunne voi kadota ja elämä voi kaiken yltäkylläisyyden keskellä tuntua tyhjältä. Tunnistatko itsesi?

Petteri Kilpinen myöntää kirjassaan Irtiotto, Tarina toisesta mahdollisuudesta (Tuuma-kustannus, 2022), että hänelle kävi näin. Petteri tunnetaan menestyneenä mainosalan yritysjohtajana, urheiluvaikuttajana, kirjailijana sekä inspiroivana puhujana ja valmentajana. 

Petteri ymmärsi uransa huipulla, että perhe on hänelle se kirkkain arvo ja asia, joka häntä motivoi. Hän teki sisäistä tutkimusmatkaansa syvällisesti sen jälkeen, kun hän uskaltautui irtisanoutumaan vaikutusvaltaisista tehtävistä ja ryhtyi etsimään itseään lenkkipoluilta. Lenkit muuttuivat nopeasti tavoitteelliseksi marathon -harjoitteluksi, joka harjoittelu lopulta kirkasti sen, miten hän haluaa elää ja olla olemassa tässä maailmassa. 

Irtiotto vääristä arvoista

Kun elämästä katoaa värit tai unohtuu se, minkä eteen tätä kaikkea päivästä toiseen tekee, on hyvä pysähtyä miettimään omia arvoja ja sitä, onko elämä käytännössä niiden kanssa linjassa. 

Irtioton ei tarvitse tarkoittaa hyppyä tuntemattomaan tai nykyisen työuran täyttä lopettamista. Elämää voi tuunata. Kilpisen sanoin tuunaaminen voi tarkoittaa irtiottoa vääristä tottumuksista ja tavoista, omien toimintatapojen ja valintojen muokkaamista omia elämän prioriteetteja vastaaviksi. Vikaa on helppo hakea ulkoisista seikoista, mutta muutokset lähtevät lopulta itsestä.

Oli sitten tavoitteena muutos uralla, jaksamisessa tai ihmissuhteissa, koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa ja käyttää toista mahdollisuutta. 

Jaksaminen työelämässä

Keskustelemme podcastissani Kilpisen kanssa siitä, mitä itse kukin voi työelämässä tehdä edistääkseen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Jatkuva kiire ja informaatiotulva on pystyttävä katkaisemaan. Palautumisen ja fyysisen aktiivisuuden priorisoiminen ovat välttämättömyyksiä. Keskustelu haastaa kysymään, mitä minä voisin löytää? 
   
Koin itse tämän keskustelun motivoivana ja ajatuksia ravistelevana. Petterin juoksutarina innosti itseänikin kilvoittelemaan sillä saralla. Onnellisuus ei lopulta synny onnistumisista, vaan siitä, millaisia ne tavalliset arkipäivät ovat kaiken sen keskellä, kun tavoittelemme asioita, millaisia kohtaamisemme ovat niiden läheisten kanssa, jotka ovat meille tärkeitä. 

Suosittelen lämmöllä Kilpisen kirjaa. Se tarjoaa varmasti monelle näkökulmia omaan elämän tuunaamiseen. Katso tai kuuntele tämä herättelevä podcast-jakso alla tai Spotifysta, iTunesistaSoundCloudista tai YouTubesta.