
Häpeä saa meidät suojautumaan
Milloin sinua viimeksi hävetti? Missä se tapahtui ja mitä häpesit? Häpesitkö sitä, että muistit tärkeän ihmisen nimen olennaisella hetkellä väärin tai häpesitkö itseäsi urheilukentällä, kun suoritus ei mennytkään putkeen? Häpesitkö omaa taustaasi, vai kannatko edelleen häpeää siitä, että naurat liian kovaa, koska sinulle on pienestä asti huomauteltu, että se on epäsopivaa?
Häpeä koskettaa jossain muodossa kaikkien ihmisten elämää. Se liittyy usein epäonnistumisen tunteeseen ja sen juuret saattavat olla kaukana lapsuudessa. Siitä muodostuu herkästi elämää rajoittava ja hallitseva voima, joka kaappaa pahimmillaan koko minuuden, lävistäen sen kaikki osat. Organisaatioissa voi esiintyä suoriutumiseen ja menestymiseen liittyviä häpeäkokemuksia ja toisaalta ihmisille kehittyy erilaisia selviytymismekanismeja, joiden avulla tätä kivuliasta kokemusta piilotellaan.
Mistä häpeässä on kysymys ja miten sitä voi käsitellä?
Kävimme terapeutti ja terapeuttikouluttaja Marjo Timorian kanssa teemasta keskustelun. Paljon työkseen, mutta myös omassa elämässään häpeää tutkinut Timoria nostaa keskustelussa esille tärkeän ajatuksen, että häpeä ei ole pelkkä tunne, vaan se on prosessi, joka läpäisee kaikki minuuden kerrokset fyysisestä emotionaaliseen ja henkiseen.
Häpeä syntyy vuorovaikutuksessa, kun innostus katkaistaan, siitä, että ei anneta olla innostunut siitä, mistä on. Lapsi ei osaa erottaa väärää tai noloa tekoa omasta minuudestaan, jolloin hänelle syntyy epäonnistumisen yhteydessä kokemus oman minuuden vääryydestä yksittäisen teon vääryyden sijaan. Tuntemus voi seurata häpeänä aikuisuuteen ja se voi muodostua voimakkaaksi, ellei häpeä tule kohdatuksi.
Häpeä liittyy usein seksuaalisuuteen tai suoriutumiseen. Siitä voi seurata suorittamisen ja muiden miellyttämisen kierre. Kun ei tunne kelpaavansa, täytyy aina saavuttaa vielä lisää, olla jotain enemmän, jotta kelpaisi.
Osapersoonat auttavat selviytymään
Meillä kaikilla on osapersoonia ja erilaisia rooleja niin henkilökohtaisen- kuin työelämän puolella. Osapersoonat auttavat pärjäämään ja ne voivat olla erilaisia eri tilanteissa: suorittava, ylivastuullinen, viehättävä, ymmärtäväinen, vahva, kontrolloiva, välttelevä tai hyökkäävä. Joku saattaa kätkeä häpeän vitsailuun ja suuriin puheisiin.
Osapersoonat ovat jonkinlaisia minuuden apupyöriä, jotka auttavat selviytymään vaikeista kokemuksista ja tilanteista. Parhaimmillaan ne myös suojaavat minuutta – esimerkiksi suorittaminen saattaa suojata minuuden herkkyyttä vahvalla olemuksellaan. Osapersoonat voivat olla pelastavan tärkeitä häpeän suojia.
Häpeätyöskentely on yksilöllistä
Keskustelussamme Marjo kuvailee, että häpeätyöskentely vaatii avointa kiinnostusta ja lempeää, myötätuntoista suhtautumista itseään kohtaan. Häpeätyöskentelyyn kuuluu oman häpeä-historian kartoittaminen ja osapersoonien tunnistaminen, sekä sen kysyminen, mihin tarvitsen osapersooniani ja miten hyödyn niistä? Ketä yritän miellyttää tai miksi suoritan? Kun häpeä tulee kohdatuksi ja saa näin kuorittua pois, pääsee oma minuus loistamaan.
Ihmisen minuus on monikerroksinen. Se kätkee sisälleen monenlaisia kokemuksia kipuineen ja vahvuuksineen. Minuuden kerroksista löytyy valtavat voimavarat selviytyä elämästä, joka on monella tavalla hämmentävä kokemus.
Kuuntele ja / tai katsele Marjon kanssa käymäni keskustelu alta. Voit kuunnella keskustelun myös podcastina Spotifysta, iTunesista, SoundCloudista ja YouTubesta.