Ilona Rauhalan podcast-vieras Christer Schoultz kuvaa itseään raittiiksi alkoholistiksi. Hänen tarina raitistumiseen on inspiroiva.

Alkoholismi ja siitä raitistuminen

Ilona Rauhala

Alkoholismi on sairaus, joka koskettaa monia. Se aiheuttaa ympärilleen kipua ja hätää, josta kärsivät erityisesti läheiset. Se voi viedä riippuvaiselta itseltään terveyden, perheen, uran ja lopulta hengen. Podcast-vieraani Christer Schoultz avaa rehellisesti paitsi omia kokemuksiaan riippuvuudesta ja raitistumisesta, myös herättäviä totuuksia alkoholismista. Schoultzin tarinaa kuvattiin aikoinaan koskettavasti Miehiä ja poikia -dokumenttielokuvassa.
 
Valtaosa alkoholisteista on työelämässä, eikä ongelmaa tunnisteta tarpeeksi varhaisessa vaiheessa. Alkoholismiin liittyy myös valtavasti leimoja ja häpeä, vaikka se tunnistetaankin nykyään sairaudeksi tautiluokituksineen. Kukapa tällaista sairautta itse itselleen valitsee? Tätä stigmaa menestyksekkään uran rahoitusalan johdossa tehnyt Schoultz haluaa poistaa.   

Raitistuminen muutti arvoja 

Schoultz oli jo kolmikymppisenä finanssialan huipulla; cv on mittava ja vaikuttava. Nyt hän kutsuu itseään raittiiksi alkoholistiksi, joka mentoroi ja auttaa muita raitistumaan. Schoultz jätti finanssialan toimitusjohtajan työnsä irtisanoutumalla vuonna 2017, vuosi raitistumisen jälkeen. Raitistuminen kirkastutti myös arvoja ja kannustimia, eikä silloinen työ tuntunut enää olevan linjassa niiden kanssa. Nyt häntä ohjaa halu auttaa ja vaikuttaa hyvinvointiin. Schoultz toimi neljä vuotta Minnesota-hoitoon perustuvan Kantamo päihdekeskuksen hallituksen perustajajäsenenä.

Podcast-keskustelussamme Schoultz kertoo tiestään raitistumiseen Minnesota-hoito-ohjelman avulla. Hän kuvaa, kuinka se on vaatinut raadollista rehellisyyttä itselle. Raittiina pysyminen vaatii tunteiden tunnistamista, kohtaamista ja käsittelyä. Niitä ei voi enää paeta. 

Keskustelussa on mukana kollegani Ira Lange. 

Katso tämä raadollisen rehellinen keskustelu ohessa. Voit kuunnella keskustelun myös podcastina SpotifystaiTunesistaSoundCloudista tai katsoa jakson Youtubesta.