Ajatuksia yksinäisyydestä

Ilona Rauhala

Tunteet yksinäisyydestä tai ulkopuolisuudesta vaivaavat suurinta osaa ihmisistä jossain vaiheessa elämää. Toisia nämä ajatukset vaivaavat läpi elämän enemmän ja usein, toisia harvemmin, ehkä häivähdyksenomaisesti. Yksinäisyyteen voi liittyä kivuliasta häpeää, epävarmuutta ja pelkoja. Podcast-vieraani Antti Ervasti ja Matti Pikkujämsä tuovat teemaa näkyväksi herkässä uutuuskirjassaan Yksi näistä hetkistä: 100 ajatusta yksinäisyydestä ja yksinolosta (Gummerus 2021). 

Psykoterapeutti Antti Ervasti ja kuvittaja Matti Pikkujämsä ovat yhteistyöllään tuoneet mielenterveysaiheet kaikkien ulottuville puhuttelevina CupOfTherapy-hahmoina ja teksteinä. Podcast-keskustelussa puhumme CupOfTherapy-kirjasarjan viimeisimmän teoksen teemasta ja taustoista. Antti ja Matti jakavat keskustelussamme samaistuttavia tarinoita ja kokemuksia yksinäisyydestä ja epävarmuuksista, jotka ovat toimineet inspiraationa koskettavien kuvatekstiparien takana. Lopulta keskustelun sävy on täynnä toivoa: vaikka olet joskus ollut yksinäinen, sinun ei tarvitse olla aina yksinäinen. Jokainen voi löytää paikkansa taustasta ja kokemuksista huolimatta.

Matti Pikkujämsä on palkittu kuvittaja sekä taiteilija, jonka kuvitukset tunnetaan monesta kontekstista. Antti Ervasti on perhe-, pari- ja seksuaaliterapiaan erikoistunut psykoterapeutti sekä luennoitsija. Heidän yhteinen projektinsa CupOfTherapy sai alkunsa sosiaalisen median kautta, josta kuvat levisivät kansainväliseksi konseptiksi, joka tuo mielenterveyttä ja hyvinvointia näkyväksi suloisten eläinhahmojen ja rohkaisevien voimatekstien kautta. CupOfTherapy-kirjojen oikeudet on myyty yhteensä jo 25 maahan, joka kertoo konseptin suosiosta ja myös käsiteltävien teemojen tärkeydestä. Voit lukea lisää konseptista ja ajatuksista sen takana täällä.

Keskustelumme CupOfTherapy-konseptin taustoista ja inspiraatiosta sai monta suurta teemaa, joiden pariin pääset sukeltamaan tässä jaksossa. Voit kuunnella keskustelun myös podcastina SpotifystaiTunesistaSoundCloudista tai katsoa jakson Youtubesta.